Editor-in-Chief Lecture
در سیر تفکر بشر رویکرد به مذهب همواره رو به فزونی نهاده است. در قرن هفدهم بنای اعتقادات دینی با توفانی از شک و تردید به تزلزل گرائید. قرن هجدهم دورۀ غرور عقلی و رد و ستیز و انکار دین بود. باور سودمندی دین به عنوان تأمین کنندۀ پارهای از نیازهای بشر در قرن نوزدهم، به کاستن بدبینی ها انجامید. در قرن بیستم همگام با حضور مؤثر مذهب در صحنۀ تحولات اجتماعی و سیاسی آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین، دین محل توجه و موضوع مطالعه گشته، دین پژوهی با دقت و جستجوی بیشتر دستور کار محافل دانشگاهی، مراکز مطالعات فکری- اجتماعی و مؤسسات پژوهشی گردیده و اینک عصر حاضر –قرن بیست و یکم- با اهمیت یافتن جدی مذهب در معادلات اجتماعی، بین المللی و فرهنگ و زندگی بشر، آغاز میشود.
عصر حاضر را باید عصر هزارتو نامید. چرا که نه تنها نامهای این سده از هزار فراتر رفته است بلکه هر نامی خود سرچشمۀ هزار عرصۀ نو گردیده است. عصر سیاست، علم، فنآوری، قدرت، اقتصاد، تجارت، ارتباطات، اطلاعات، تمدن، دین و... از جمله نامهای قرن اخیر است. در این میان، تحولات دینی و انفجار اطلاعات چون تار و پود در هم تنیده بر ستیغ نامهای عصر حاضر میدرخشید.
امروزه بر خلاف گذشته تنومندی و فربهی دین بر پایۀ دادههای علوم جدید، ضرورت تخصصی شدن رشتههای گوناگون دینی را آشکار ساخته است. حضور شاخههای متونع دینی از جمله روانشناسی دین، فلسفۀ دین، جامعه شناسی دین، و... از یکسو و انبوه آثار مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و تولیدات و رسانههای اطلاعرسانی –رادیو، تلویزیون، ماهواره، مطبوعات، کتاب، مجله و...- از سوی دیگر، فضایی را به وجود آوردهاند که دستیابی کامل به یکدهم این اطلاعات و حتی مطالعۀ دقیق یکصدم آن ا ز توان یک فرد خارج است. اینجاست که به اهمیت سخن جرالد. میلر پی میبریم که میگوید : «در ربع آخر قرن بیستم، استعداد و قابلیت انسان در رویارویی با محیط بیشتر به توانایی او در آمایش اطلاعات بستگی دارد تا به مهارتش در انباشت اطلاعات».[1]
بنابراین رویآوری محققان و مبلغان دین به سوی تخصصی شدن در علوم دینی که ثمرۀ آن، باریکبینی و ژرفنگری است، ضروری مینماید و از لابلای این ژرفکاویها است که معارفی نو و کارآمد و در عین حال مختصر و مفید میجوشد تا تشنگان ساحت دین را سیراب سازد. بنابر آنچه گفته آمد، مقالات دینی در عصر حاضر باید دو ویژگی داشته باشند: 1- در قالبی نوین و متناسب با نیازهای روز جامعه ارائه شود. 2- به جای کلیگویی، تکرار مکررات و تصنع و تکلف؛ به مباحث ریز و دقیق، سادهنویسی و مختصر نویسی رویآورد.
در این راستا برآنیم تا در جهت ارائۀ دستاوردهای علمی- پژوهشی اساتید، معاونت آموزش و نیز افزایش توانایی پژوهشی دانشپژوهان دورههای آموزشی با انتشار فصلنامۀ جستار پذیرای مقالات شما باشیم. که این تلاش ضمن افزایش نشاط علمی- پژوهشی در فضای آموزشی، زمینههای مناسب در جهت تبادل افکار و تضارب آراء در حوزۀ معارف دینی را سبب خواهد شد. نیز جستار بستری است برای اطلاع رسانی داخلی معاونت آموزش و ارائۀ افقها و روشهای نوین آموزشی در حوزه.
مقالاتی مجال نشر در این فصلنامه را خواهند یافت که دارای دو ویژگی بالا- روزآمد و کارآمد، گزیده و مفید- باشند.
امید است با مساعدت مسؤولین محترم و همکاری و همیاری شما استادان و فراگیران عزیز، شاهد موفقیت روزافزون جستار در بین علاقمندان به حوزۀ علوم و معارف اسلامی باشیم.
والحمد لله رب العالمین